U Općini Ilijaš održana prezentacija Kreditno-garantnog fonda SERDA

Dana 22.02.2017. godine, su u sali Općine Ilijaš predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) održali prezentaciju Kreditno-garantnog fonda kao finansijskog instrumenta podrške privrednim subjektima sa područja Kantona Sarajevo. 
Svrha Kreditno-garantnog fonda je finansijska podrška razvoju i jačanju preduzeća, obrtnika, start-up biznisa i poljoprivrednika na području Kantona Sarajevo u saradnji sa finansijskim partnerom Union bankom d.d.  
Visina kreditnih sredstava iznosi od 5.000,00 do 200.000,00 KM sa rokom otplate do 5 godina sa mogućnošću korištenja grace perioda do 12 mjeseci za dugoročne kredite.
Ovaj vid finansijskog instrumenta, omogućava i doprinosi većem investiranju, poboljšanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prihoda i izvoznih sposobnosti i drugih mogućnosti, a sufinansiran je sredstvima Kantona Sarajevo u iznosu od 1.000.000,00 KM i SERDA-e /Sarajevske regionalne razvojne agencije u iznosu od 1.000.000,00 KM. 
Ciljevi Kreditno-garantnog Fonda SERDA su: jačanje ekonomskog razvoja, podrška razvoju privrede, stvaranje uslova za otvaranje novih i održavanje postojećih radnih mjesta, podrška ruralnom razvoju, povećanje kvalitetnog i sigurnog investiranja.
 
Korisnici kreditnih sredstava mogu biti registrirana preduzeća, obrtnici, start-up biznisi i poljoprivredni proizvođači sa područja Kantona Sarajevo u skladu sa važećim Pravilnikom o radu Kreditno-garantnog fonda SERDA.
Kreditna sredstva se mogu usmjeriti  u stalna i obrtna sredstva i to: 
-      kupovina mašine, opreme ili djelova opreme
-       kupovina poslovnog objekta ili izgradnja odnosno nadogradnja poslovnog objekta
-       kupovina vozila 
-       uređenje interijera poslovnog prostora i proizvodnog pogona
-       kupovina stočnog fonda 
-       kupovina mehanizacije
ostala sredstva navedena u zvaničnom finansijskom izvješću
 
Podsjetimo, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA formirana je u maju 2003. godine, a danas je vodeća razvojna agencija u BiH i nezaobilazan faktor razvoja ekonomije u BiH. Njena primarna uloga je poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva kroz pružanje finansijske podrške, provođenje edukacija, razvijanje poduzetničke infrastrukture, razvoj ljudskih resursa, jačanje konkurentnosti, te provedbu različitih međureginalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime.